Jeg modtager dagligt mange henvendelser fra kunder, der forespørger om, hvad for noget digitalt parabol udstyr de skal vælge.

Svaret er ikke så entydigt.

Det kommer helt an på hvad man ønsker at se. Derfor har jeg lavet efterfølgende info, således at valget måske kan blive mindre besværligt. Informationerne er specielt rettet til det skandinaviske marked.

Skandinaviske satellitpositioner: 1 grad vest og 5 grader øst.

Programudbydere i Norden (de mest kendte): Canal Digital & Viasat.

Canal Digital: var den første udbyder på det nordiske marked, der i 1998 startede med digitale programmer og sluttede alt salg af analoge programkort i februar 2001. Alle anloge programmer herfra, undtaget DR2 og TV2 Zulu stopper pr. 3. september 2001.

Viasat: stoppede alt salg af analoge programkort i maj 2000 og stoppede en lang rækkke af deres analoge programmer, undtagen TV3 og 3+ og DR2, i maj d.å. Man har ikke meddelt hvornår TV3 og 3+ stopper analogt, men det er formentlig kun et spørgsmål om tid.

Kodningsformer: Canal Digital koder deres programmer med en kodningsform der kaldes "CONAX" og Viasat med "VIACCESS".

Styresystem: En digital parabolreceiver er en computer og derfor er der også et styresystem i den. Styresystemet bruges bl.a. til tovejs kommunikation mellem indehaveren og f.eks. programudbyderen. Via receiveren kan man bl.a. bestille film, egne kameravinkler, varer eller e-maile.

MediaHighway: er et styresystem der bruges af Canal Digital.

Open TV: er et styresystem der bruges af Viasat.

CA-modul/Common Interface: en indgang i den digitale receiver, hvor nævnte modul sammen med et programkort skal isættes. Indgangen bruges bl.a. til at afkode programmer fra andre programudbydere.

Free To Air receivere: er betegnelsen for parabolreceivere uden kortindgang eller CA-modul indgang til afkodning af programmer. Kan derfor kun bruges til ukodede programmer.

RF-modulator: er et indbygget modul (kendes fra f.eks. videoens bagside med antennestik-indgang ind og ud samt fra den analoge parabolreceiver) som bruges til, uden scartkabel, at sende signalet fra receiveren på en valgt udgangsfrekvens op til TV, således at man kan se billedet.

Digital parabolreceiver: kan p.t være indrettet således, at den kun kan bruges til gratis programmer, altså uden kort eller CA-indgang eller den har kun almindelig kortindgang (som kendes fra den analoge receiver) og kan kun bruges til en bestemt programudbyder samt evt. gøre brug, via styresystem, af samme udbyders interaktive tjenester, eller den kan have en eller flere almindelige kortindgange (som kendes fra den analoge) til en bestemt kodningsform fra en programudbyder samt en eller flere CA-modul indgange til andre programudbydere og levere interaktive tjenester enten til den ene eller den anden programudbyder, eller kun have en eller flere CA-modul indgange til afkodning af programmer samt ét styresystem til interaktive tjenester.

Der findes p.t. ingen receivere der kan styre mere end én programudbyders interaktive tjenester.

Valg af receiver: såfremt man vælger sin digitale receiver/parabolanlæg skal man altså bl.a. være opmærksom på følgende:

  • hvad vil man se
  • vil man gøre bruge af programudbyderens interaktive tjenester
  • ønsker man foruden betalingsprogrammer også gratis programmer fra f.eks. 13 og 19 grader øst (Hotbird&Astra), som man havde på det analoge udstyr
  • skal man fortsat kunne lave et retursignal, fra den digitale parabolreceiver, til soveværelset, børneværelset m.v., som man kunne på den analoge.

Man skal derfor sikre sig:

  • at receiveren har indgange til andre programudbydere, såfremt man ønsker at se programmer fra disse
  • at receiveren har en indbygget RF-modulator, såfremt man ønsker at se programmerne andre steder i villaen/lejligheden, som man gjorde på den analoge receiver (RF-modulatoren kan eftermonteres og koster omkring 1.000 kr.)
  • at receiveren er en såkaldt "Mulitiaccess-receiver", der er beregnet til andet end de nordiske satellitpositioner og derfor er beregnet til alle gængse europæiske satellitpositioner og derfor også har nok programpladser
  • at receiveren evt. har nok memorykapasitet til fremtidige ændringer, da alt stort set kan downloades via satelitten.

VALGET ER DIT!